Laat je bevalling je bevallen: hoe ga je voorbereid maar kalm om met je zwangerschap?
Ze is zelf moeder van drie kinderen en baat één van de grootste babywinkels uit van het land, wat haar ook een beetje mama maakt van zo’n 10.000 kindjes. In haar nieuwe boek “Onder mama’s” geeft Sonia Pypaert tips voor een goede zwanger- en ouderschap. Voor ons licht ze alvast 10 tips toe.
Vergeet je vrienden niet
Je zal tijdens en na je zwangerschap niet altijd kunnen afspreken met je vrienden. Maar het gevaar is dat je in een vergeethoek geraakt als je niet uitlegt waarom dat zo is. Leg het hen daarom uit en laat hen weten dat je wil dat ze je blijven uitnodigen, ook al zal je er niet steeds bij kunnen zijn. Maar durf ook tegen jezelf in te gaan, en ga toch af en toe eens mee. Laat de vriendschap niet verwateren, want als alles opnieuw in balans is, zal je opnieuw meer tijd willen maken voor je vrienden.
Koop tweedelige pakjes
Het is normaal dat je bij het begin van je zwangerschap de drang hebt om een eerste outfit te kopen voor je baby. Maar pas in het derde trimester kan de gynaecoloog de lengte van je baby bij benadering bepalen. Je bent dan de geboortelijst aan het aanvullen, de materniteitskoffer aan het klaarleggen en je weet dan ook beter hoe groot je baby is.
Koop niet alleen grotere maten, maar ook kleren voor die eerste weken. Koop er zo’n zestal en hou niet alleen rekening met het seizoen, maar koop vooral laagjes. Zo kan je beter de temperatuur van je baby regelen. Ook tweedelige pakjes zijn een aanrader omdat ze meer ruimte laten om in te spelen op de lichaamsbouw van je baby.
Luister niet naar horror-bevallingsverhalen
Door naar die verhalen te luisteren, zal je lichaam gespannen zijn, wat de bevalling kan bemoeilijken. De bevalling is part of the deal en dus moet je dat leren aanvaarden zodat je lichaam niet in een constante stress verkeert. Duizenden vrouwen deden het jou voor, waarom zou jij het dan niet kunnen? Het doet pijn, maar je lichaam zal ermee leren omgaan. Luister daarom niet naar anderen, maar vertrouw op je lichaam.
Zoek hulp als het niet gaat zoals je verwacht
Je hoopt als toekomstige mama dat alles goed zal gaan met jou, je baby en je relatie. Maar als dat niet zo is, moet je je laten bijstaan. Zoek de hulp waar jij je het beste bij voelt, of bij een kennis, familielid of professional.
Spreek ook op voorhand af met je partner dat hij waakzaam moet zijn voor je gevoelens en moet ingrijpen wanneer dat nodig is. Want je zal misschien denken dat het zal overgaan, terwijl je eigenlijk aan het wegzinken bent.
Wurm je niet in je favoriete skinny jeans (maar koop zwangerschapskledij)
Je zal opnieuw van je lichaam moeten leren houden. Laat je daarom niet volledig gaan, maar blijf moeite steken in je uiterlijk. Je gewone kledij zal ook beginnen spannen, probeer je dus ook niet in je favoriete bloesje of broek te wurmen, maar stap over naar zwangerschapskledij. Die aangepaste kleding zal beter passen, waardoor je je ook beter zal voelen.
Tetradoeken zijn voor alles handig, koop er tien
Je kan ze werkelijk voor alles gebruiken. Ze zijn handig om je baby mee af te drogen omdat je er zelfs tussen de teentjes mee kan gaan. Je kan het gebruiken als een licht dekentje, als zonnewering en ook als doekje om je baby’s mondje mee af te vegen. Je zal er veel nodig hebben, minstens tien, want ze zullen ook heel vaak de was in moeten. Leg de doekjes op verschillende plekken in je huis: in de badkamer, in de keuken, in de slaapkamer en in de verzorgingstas. Zo hoef je er niet altijd naar op zoek te gaan.
Een buggy kies je zoals een auto
Een buggy moet handig zijn, maar het moet ook bij jou passen, net als een auto. Denk dus eerst goed na over wat jij graag doet en wat je van plan bent te doen eens de baby er is. Wil je het bos in of ben je een stadsmens? Moet het opplooibaar zijn of niet?
Hou ook rekening met de veringen, want je baby zal veel tijd spenderen in de kinderwagen en dus moet de rug goed beschermd worden. Hou ook rekening met de lengte van je baby, die van jezelf en van je partner. Koop een aangepast model.
Je leert het meest van andere mama’s
Het internet staat vol tips, maar mama’s worden er niet altijd wijzer van. Praat daarom met andere mama’s. Door met hen te spreken krijg je een ander perspectief, verruim je je horizon, leer je over nieuwe aanpakken en ontdek je nieuwe ideeën. Er wordt veel overgedragen van generatie op generatie, maar ook generatiegenoten kunnen je helpen.
Maak checklists (zelfs voor je aan kinderen begint)
Die checklists zullen rust brengen in je in je hoofd. Je zal anders met te veel dingen bezig zijn en van alles vergeten. Tijd is kostbaar en daar wil je efficiënt mee omgaan. Hang de lijstjes ook uit, zodat je weet waar je aan moet denken.
Maak ook een checklist vóór je aan kindjes begint, zoals een organisatorische of financiële lijst. En maak een lijstje per trimester, zodat je weet waar je aan toe bent. Blijf de lijstjes nadien verder maken, ze zullen ervoor zorgen dat jullie als ouders en partners jullie weg niet verliezen.
Wees niet enkel mama en papa tegen elkaar
Plots ben je “mama” en “papa”. Maar je bent niet enkel een ouder, je bent ook een partner en een geliefde. Je moet verschillende rollen proberen te vervullen en dat is niet altijd gemakkelijk. Maak daarom ook tijd voor elkaar. Ga wekelijks op date, dat kan buitenshuis zijn, maar ook gewoon thuis. Ga eens weg met je gezin, maar ook eens alleen met je partner. En dat is niet altijd gemakkelijk, want je bent moe na de geboorte. Maar van zodra jullie de draad opnieuw kunnen oppakken, moeten jullie dat ook doen.
Het boek Onder mama’s wordt uitgegeven door Lannoo. Meer info via www.soniapypaert.be.
Bron:
Het Nieuwsblad