De ontdekkingsreis van een prille papa
Het ouderschap is een avontuur. Zelfs al lees je er veel over, je weet nooit helemaal waaraan je begint. Elk kind is anders, elke ervaring verschillend. Je laat alles het best op je afkomen, laat je hoge verwachtingen achterwege en creëer je eigen nest en doe je eigen ding, ook al loopt het niet altijd zoals je wil 😉 Mama en papa word je niet op één dag en leer je al doende. Wat hechting betreft heeft mama vaak een streepje voor, zeker als ze borstvoeding geeft. Maar een goede hechting met papa is minstens zo belangrijk voor de ontwikkeling van je baby en dat kan alleen als hij betrokken wordt bij de opvoeding. Als je altijd alles alleen wilt doen, wint er eigenlijk niemand. Zeker naarmate je kinderen ouder worden, is het belangrijk om het ouderschap ook mentaal te kunnen delen, want het cliché klopt: kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen…
Laat jouw partner vooral papa zijn
Niet alleen het leven van een mama maar ook het leven van een papa verandert zodra de baby er is. Je hebt net een kind op de wereld gezet, maar ook hij wil verantwoordelijkheid dragen en zijn stempel drukken. Doorgaans gebeurt dat op een andere manier dan die van de mama. En dat is oké: je kan daarvan leren. Zoek de positieve aspecten: misschien kan je partner beter loslaten of zal hij of zij minder multitasken, maar één ding goed willen uitvoeren. Laat je partner vooral gewoon papa zijn en geef hem de kans daarin te groeien, met vallen en opstaan.
Het ouderschap is gedeeld door twee
Hoe kan je partner je écht helpen en er zijn voor jou? We zijn al enorm geëvolueerd ten opzichte van dertig jaar geleden, maar toch blijft het rollenpatroon redelijk klassiek bij veel gezinnen. Of, laten we het zo stellen, vinden mensen het ‘normaal’ dat de mama het grootste deel van het huishouden op zich neemt of zich het vaakst wegcijfert, en dat de partner met de vrienden weg mag. O wee als je dat als mama doet. Toch kun je dat doorprikken en een eigen pad banen. Het ouderschap is gedeeld door twee, en jullie verdienen allebei evenveel applaus om water bij de wijn te willen doen en dit avontuur samen te dragen, elk op jullie manier en vanuit jullie eigen sterktes.
De voordelen van een betrokken papa
Mannen zijn doorgaans niet zo goed in het toelaten van gevoelens, er zijn uiteraard uitzonderingen, maar het is vaak zo dat mannen de realiteit eerder rationeel bekijken en vooral concrete oplossingen willen aanreiken als er zich iets voordoet of jij je hart wil luchten. Toch is het belangrijk dat ook een man die gevoelens toelaat! Een heel opvallende trendbreuk met vorige generaties is de keuzevrijheid die prille ouders vandaag doortrekken in het ouderschap. Ze zetten de knop van hun leven niet op pauze maar nemen hun kind mee in dat leven, ze zijn jong en willen dat ook nog lang blijven. De verantwoordelijkheden worden gedeeld naargelang wie tijd heeft.
Papa’s komen met veel plezier advies inwinnen over babyproducten of de geboortelijst en bepalen mee de keuze van de kinderwagen en kinderkamer. Een papa die praat met zijn kindje in de kinderwagen, die met zijn kindje fietst of stoeit in het park… we kijken er al lang niet meer van op. papa’s maken nu meer tijd voor hun kroost, zijn emotioneel betrokken en nemen bepaalde zorgtaken op zich. En dat is goed, want uit onderzoek blijkt dat kinderen van betrokken papa’s het beter doen op school, gezonder zijn en beter in hun vel zitten. Een duidelijke win-win voor het hele gezin!
Alle papa’s die meer betrokken willen worden tijdens de zwangerschap of na de geboorte van de baby, kunnen terecht in mijn boeken Onder mama’s en Mama’s weten waarom voor meer tips en advies rond binding en positief ouderschap.
Liefs,
Sonia